Wikia


Slag bij Roodstad

De slag bij Roodstad was een zeeslag die plaatsvond op 6 april 1758 nabij Roodstad, Brunant tussen de Koninklijke Marine van Libertas en de Koninklijke Marine van Brunant. De slag resulteerde in een niet overtuigend resultaat; hoewel de Libertaanse zeemacht verslagen werd, verloor Brunant vele schepen en vele anderen werden beschadigd.

De slag was onderdeel van de Frans-Brunanter Oorlog waarin Libertas aan de Franse zijde vocht.

AchtergrondEdit

In de laatste maanden van 1757 werden de Brunanter landstrijdkrachten opgesplitst en meestal verschansten die zich in belegerde steden en forten langs de kust. Deze steden waren nog niet gevallen, wat gedeeltelijk te wijten was aan andere dringen opdrachten voor Frankrijk in Europa, maar dat was ook te wijten aan de levering van deze defensieve posities van door de Koninklijke Marine van Brunant.

De Koninklijke Marine probeerde de Brunanter zeemacht te breken in 1757 en 1758 met weinig succes. Na de val van Grijzestad in de belegering van Grijzestad werd Roodstad de basis van de marine en een bijna onneembare en zwaar verdedigde positie voor de Brunanter soldaten. In het voorjaar van 1758 besloten de Libertanen om uiteindelijk Brunanter schepen aan te vallen in Roodstad.

SlagEdit

De grootste schepen van Brunant, de Pabella en de Sint-Ines, leidden de Brunanter vloot. De Sint-Ines geraakte vernield en ging uiteindelijk verloren.

Jan Van Rijn was de Libertaanse aanvoerder en admiraal. Het Libertaanse vlaggenschip werd door Van Rijn aangevoerd, de Lievertas. Een ander groot schip in de veldslag, de Alexander, ging verloren.

In populaire cultuurEdit

Een deels verzonnen en deels waargebeurd verhaal over de Slag bij Roodstad vormt de basis voor de film Hell's Gate uit 2015. De barokke componist Dietrich Ekenstein schreef zijn Stukken voor viool over de Frans-Brunanter Oorlog en weidde het vijfde deel ervan aan de slag bij Roodstad. Het boek Rood bloed van de schrijver Frans Clant gaat over de slag bij Roodstad.