Wikia


De regering-Wolters II was de nationale regering van Libertas die aan de macht was tussen 30 januari 1979 en 18 februari 1983. De regering-Wolters II was een regering van lopende zaken vanaf 31 januari 1983. Dit kabinet stond onder leiding van eerste minister Chris Wolters en bestond enkel uit ministers van de ChristenUnie, met absolute meerderheid de grootste partij in de verkiezingsuitslag. De regering-Wolters II kon rekenen op een meerderheid van 76 zetels in het Parlement.

Deze regering maakte een eind aan de regering-Wolters I waarin zowel de ChristenUnie als de Liberale Partij vertegenwoordigd waren. Het was ook de eerste naoorlogse regering die bestond uit slechts één partij. De CU behaalde meer zetels dan de andere zes partijen samen. Dit succes was te danken door het succesvolle kabinet-Wolters I, de populariteit van de eerste minister en de neergang van de socialisten en liberalen.

Deze centrumrechtse regering-Wolters II hield vier jaar stand. In januari 1983 werden nieuwe verkiezingen gehouden. Het opvolgende kabinet is de regering-Wolters III. De ChristenUnie zal tegen dan veel leden, waaronder enkele kopstukken, verloren zijn. Een deel van de CU-leden stapte over naar Unie '82, een nieuwe conservatief-liberale politieke partij onder leiding van Hans Peters. Tot 1983 blijven zij wel trouw aan de CU. In januari 1983 zal de CU een zware verkiezingsnederlaag lijden, maar toch de grootste partij van Libertas blijven. De regering-Wolters III bestaat uit de ChristenUnie, Unie '82 en de Volkspartij, maar zal niet één jaar stand houden.

SamenstellingEdit

Chris Wolters

Eerste minister Chris Wolters.

Minister Naam Partij
Eerste minister Chris Wolters CU
Minister van Binnenlandse Zaken Christiaan Huys CU
Minister van Buitenlandse Zaken CU
Minister van Defensie Hans Peters CU
Minister van Economie, Handel en Industrie CU
Minister van Financiën CU
Minister van Justitie CU
Minister van Landbouw en Natuur CU
Minister van Onderwijs, Wetenschap en Kunst Dirk Rospas CU
Minister van Scheepvaart en Visserij CU
Minister van Verkeer en Infrastructuur CU
Minister van Volksgezondheid CU