Wikia


Natuurhistorisch Museum

Het oude logo van het Natuurhistorisch Museum.

Het Natuurhistorisch Museum is een nationaal museum van Libertas dat beschikt over een uitgebreide collectie voorwerpen van natuurhistorische waarde en gespecialiseerd is in natuurwetenschappen en geschiedenis. Daarnaast is het museum ook een wetenschappelijk centrum dat nauw samenwerkt met de Vrije Universiteit van Wikistad.

Het museum is het minst bezochte van de drie nationale musea van Libertas. Het ligt in de Wikistadse wijk Zwanendorp en is gratis toegankelijk.

GeschiedenisEdit

Natuurhistorisch Museum 1909

Wetenschappers in het museum in 1909.

Het museum werd opgericht in 1907 door de Vrije Universiteit van Wikistad. Het was enerzijds een wetenschappelijk museum toegankelijk voor het grote publiek en anderzijds een wetenschappelijk centrum dat verbonden was aan diverse faculteiten van de VUW.

In de jaren 30 ging het museum op in het Univaes-project dat op zijn beurt in 1946 door de Nationale Museumgroep is overgenomen.

Het museum bevindt zich aan het Taalplein in de Wikistadse wijk Zwanendorp. In de jaren 80 en 90 breidde het museum uit en werd het museumcomplex uitgebreid aan de Spanjestraat.

CollectieEdit

De collectie van het Natuurhistorisch Museum is zeer uitgebreid en divers en omvat miljoenen voorwerpen, voornamelijk insecten en ongewervelden, maar ook resten van dinosauriërs, skeletten van een mammoet en walvissen, mineralen en edelstenen, meteorieten, schelpen, etc.

EvolutiezaalEdit

In deze zaal wordt aandacht besteed aan de evolutie van dier- en plantensoorten. Het grootste deel van de zaal beschrijft de evolutie van de mens. Onder meer de unieke beenderen die bij Wolfskerke zijn opgegraven, zijn in deze zaal tentoongesteld, maar ook skeletten van (uitgestorven) vissen, zoogdieren en overige diersoorten. Er bevindt zich ook een mammoetskelet en resten van dinosauriërs.

InsectenzaalEdit

De insectenverzameling van het Natuurhistorisch Museum is zeer groot en omvat enkele miljoenen insecten.

MineralenzaalEdit

Deze zaal stelt edelstenen, mineralen, kristallen en maanstenen tentoon.

TechniekzaalEdit

Deze zaal is de grootste van alle zalen. Hierin bevinden zich allerlei voorwerpen uit de technologische geschiedenis, gaande van telefoons tot hypermoderne computers.

RuimtezaalEdit

In deze zaal bevinden zich enkele meteorieten en andere ruimtegerelateerde voorwerpen, met dank aan de Libertan Aeronautics and Space Administration.