Wikia


Nationaal Stadion 2

Het Nationaal Stadion is een multifunctioneel stadion in de wijk Noordpark van de Libertaanse hoofdstad Wikistad. Het stadion de thuisbasis van het Libertaans voetbalelftal en voetbalclub FC Wikistad en is met een capaciteit van 52.409 het grootste stadion van Libertas. Het Nationaal Stadion wordt ook voor andere evenementen zoals muziekconcerten en tentoonstellingen gebruikt.

GeschiedenisEdit

Oude stadionEdit

In 1902 vond de eerste voetbalwedstrijd in het Nationaal Stadion plaats. Het Libertaans voetbalelftal speelde een vriendschappelijk duel tegen België. Het stadion omvatte aanvankelijk ook een atletiekpiste en werd uitsluitend voor nationale sportwedstrijden gebruikt. Ook de prestigieuze atletiekmeeting van Wikistad vond hier jaarlijks plaats.

Nieuwe stadionEdit

Begin jaren 90 overlegden de stad Wikistad met burgemeester Egbert Heyts als voornaamste voorstander en de Libertaanse Voetbalbond om een nieuw multifunctioneel sportstadion op de locatie van het oude stadion te bouwen. De vergunning voor het stadion werd in 1994 verleend en in 1997 werd het oude stadion afgebroken. Vier jaar later waren de werken aan het ultramoderne nieuwe stadion voltooid. Niet alleen de nationale voetbalploeg, maar ook voetbalploeg FC Wikistad uit de Eerste Divisie sloot een overeenkomst met de KLVB om in het gloednieuwe Nationaal Stadion te mogen spelen. Wikistad speelde tot dan in het verouderde Constantijn Hasselstadion.

NaamEdit

Nationaal Stadion

Met een capaciteit van meer dan 50.000 toeschouwers werd het nieuwe stadion veruit het grootse sportstadion van Libertas. Het kreeg de bijnamen Het Paradijs van Wikistad-supporters en De Tempel van buurtbewoners.

Tijdens het opmaken van de plannen voor een nieuw stadion ontstond enige discussie omtrent de naam die het nieuwe stadion zou krijgen. Het oude stadion stond bekend als het "Nationaal Stadion" en de Libertaanse Voetbalbond wilde ook deze naam aan het nieuwe stadion geven. Het bestuur van FC Wikistad stelde echter "Wikistadstadion" voor als nieuwe naam. Wikistad speelde tot de ingebruikname van het nieuwe stadion te Noordpark in het Constantijn Hasselstadion, vernoemd naar oprichter Constantijn Hassel. De naam "Wikistadstadion" zou volgens de voetbalploeg duidelijk maken dat het stadion niet alleen de thuisbasis van het nationale elftal, maar ook van FC Wikistad was. Een derde optie was een sponsornaam. Onder meer Forambo was betrokken bij de financiering van het stadion, maar wilde hieraan niet haar naam geven. Uiteindelijk werd de knoop op enkele maanden voor de opening doorgehakt; het stadion zou verdergaan als het nieuwe Nationaal Stadion.

GebruikEdit

Nationaal Stadion 3

Naast clubvoetbal (FC Wikistad) wordt het stadion dus ook gebruikt voor internationale wedstrijden (Libertaans voetbalelftal). Naast het stadion liggen twee oefenterreinen die als trainingscomplex voor de eerste ploeg van FC Wikistad en het nationale elftal worden gebruikt. De jeugdafdelingen van Wikistad trainen in Sportpark De Victorie in Chinatown.

Enkele wedstrijden van het World Football Championship in 1992 werden in het Nationaal Stadion gespeeld, waaronder de finale tussen Libertas en de Inseleilanden. Deze finale werd met 3-2 door Libertas gewonnen.

In aanvulling op het betaald voetbal is het stadion gastheer van liefdadigheidsvoetbalevenementen en -concerten en dient het stadion regelmatig als set voor films en televisieseries. In de skyboxen van het stadion worden sporttalkshows gehost en sporadisch doet het stadion dienst als concertruimte. Aan het stadion werden ook kantoorruimtes gebouwd die worden verhuurd als conferentie- en vergaderzalen.

Onder het stadion bevindt zich een grote parking. Deze is verbonden met het nabijgelegen metrostation van Noordpark.