Wikia


Bord Civitas Libertas

De Nationale weg 1, oftewel de N1, is een Libertaanse autosnelweg tussen Wikistad en Civitas Libertas. De weg heeft een lengte van 20,7 km waarvan het merendeel over de Brug van Wikistad loopt. Het traject staat bekend om zijn files bij het knooppunt Tinge en de afslagen in Civitas Libertas aangezien de N1 grotendeels slechts twee rijvakken telt in elke richting.

De weg werd in 1958, nadat de Brug van Wikistad voltooid was, als de eerste nationale weg van Libertas geopend door het Ministerie van Verkeer en Infrastructuur.

TrajectEdit

WikistadEdit

De N1 begint ten noorden van Wikistad aan het knooppunt Tinge in de wijk Tinge. Hier komen vier wegen bijeen: de N16 (Ring rond Wikistad), de N2 (richting Newport), de R3 (Wikistadse noord-zuid-weg) en ten slotte de N1, de nationale weg richting Civitas Libertas.

De N1 loopt zo'n 3 kilometer over het grondgebied van Wikistad. Hier heeft de weg drie rijvakken.

Brug van WikistadEdit

Brug van wikistad

De Brug van Wikistad.

Voor de aanleg van de weg naar Civitas Libertas werd in de jaren 50 de Brug van Wikistad gebouwd. De constructie van deze 7,1 km lange brug was het grootste bouwproject ooit in Libertas tot dan. Deze brug telt slechts twee rijvakken in elke richting, wat soms leidt tot files en opstoppingen. Ook spoorlijn 1 loopt over de brug. Bij de uiteindes de brug in Civitas Libertas en Wikistad ontstaan 's morgens en 's avonds tijdens de spitsuren vaak files en gebeuren regelmatig ongelukken omdat de N1 hier overgaat van drie naar twee rijvakken en omgekeerd.

Civitas LibertasEdit

Eenmaal op het eiland Insula Prima aangekomen is er een afslag naar Het Gent. Dit dorp ten noordoosten van het stadscentrum van Civitas Libertas wordt gescheiden van het stadscentrum door de N1 en spoorlijn 1. Er is tevens een afslag naar de wijk oostelijke Westoever. Hier is in 2004 een grote carpoolparking aangelegd om het toenemende verkeer op de brug te minderen. Ten noorden van de wijk Civitas is er de aansluiting met de R39 richting Hoogdalen en overige plaatsen in het westen van het eiland. Ook op het grondgebied van Civitas Libertas telt de N1 slechts twee rijvakken, wat leidt tot filevorming wanneer automobilisten vanuit Westoever en Het Gent de autosnelweg willen oprijden.

GeluidsoverlastEdit

Het gedeelte van de N1 naast Civitas Libertas zorgt voor veel geluidsoverlast. Hiertegen werd tot vreugde van de lokale bevolking en op aanvraag van gouverneur Michel Van der Wouden een geluidswal gebouwd. Later werd de geluidswal uitgebreid naar de wijk Westoever.

Ook in Tinge, Wikistad zijn geluidsschermen geplaatst.