Wikia


Luchthaven van Wikistad logo
Luchthaven van Wikistad 2

De luchthaven van Wikistad is de nationale luchthaven van Libertas ten zuiden van de stadskern van hoofdstad Wikistad. Het is een zeer moderne luchthaven met uitstekende infrastructuur. Er zijn twee banen waar de vliegtuigen kunnen landen en opstijgen.

De luchthaven is eigendom van Airport Company met als grootste aandeelhouders de Libertaanse overheid, het stadsbestuur van Wikistad en de nationale luchtvaartmaatschappij van Libertas, Libertas Airways.

GeschiedenisEdit

Vroege geschiedenisEdit

Luchthaven van Wikistad 3

De geschiedenis van de luchthaven gaat terug tot 1921. Dat jaar richtte het Ministerie van Defensie de Libertaanse Luchtmacht op. Al vanaf 1915 waren vliegtuigen en piloten een onderdeel van het Libertaans Leger, maar in 1921 werd de luchtmacht het derde component van de nationale defensie, na de landmacht en de marine.

Vanaf de jaren 30 werden de eerste commerciële vluchten van en naar Wikistad georganiseerd. Deze eerste vluchten waren voornamelijk binnenlandse vluchten naar de ondertussen afgebroken vliegvelden nabij Muntegu, Nyttfron en Skeend, maar in 1934 vloog de eerste commerciële vlucht naar Londen, Verenigd Koninkrijk. Andere populaire bestemmingen waren Frankrijk en Nederland. Bovendien was Wikistad regelmatig een tussenstap voor vliegtuigen die over de Atlantische Oceaan vlogen.

Na de Tweede WereldoorlogEdit

Het echte luchtverkeer kon pas vanaf na de Tweede Wereldoorlog groeien. In 1947 werd de nationale luchtvaartmaatschappij Libertas Airways als de Nationale Luchtvaartmaatschappij opgericht. Deze overheidsdienst stond in voor vluchten van en naar Wikistad. Naoorlogse bestemmingen omvatten ook de Verenigde Staten en Oost-Azië.

Luchthaven van Wikistad 4

In de jaren 50 verhuisde de generale staf de luchtmacht naar Muntegu. Daar werd de vliegbasis van Muntegu opgericht, die de militaire activiteiten op de Wikistadse luchthaven overnam. Rond diezelfde tijd groeiden regionale vliegvelden zoals die van Nordvik in Nyttfronsey en de nieuwe luchthaven van Ysselaerden in Aeroville en nog later werd de luchthaven van Muntegu gesticht. De regeringen in de komende decennia discussieerden alle over het lemma "gratis vluchten". Een transportbeleid waardoor elke inwoner van Libertas gratis gebruik kon maken van Watertransport Libertas, de Nationale Spoorwegen en de vliegvelden werd echter nooit algemeen aangenomen. Goedkope treinritten en bootvaarten werden gecompenseerd met dure vliegtickets. In de jaren 60 nam het vliegverkeer dan ook aanzienlijk af. Dit leidde bijna tot het faillissement van Libertas Airways. Uiteindelijk keurde het Ministerie van Verkeer en Infrastructuur een systeem goed waarbij alle drie de verkeerstakken gelijkelijk in kosten werden verdeeld. Sinds de eeuwwisseling zijn vliegtickets ook weer duurder geworden. De regionale vliegvelden worden vooral voor vrachtverkeer gebruikt.

In 1973 kende de luchthaven een groot vliegtuigongeluk. Twee vliegtuigen kwamen op de landingsbaan in botsing. Uiteindelijk kwamen 129 slachtoffers om de ramp die de grootste in de Libertaanse geschiedenis is.

Moderne geschiedenisEdit

Crystal package settings
Werk in uitvoering: Aan deze pagina wordt momenteel druk gewerkt of zal druk gewerkt worden
This page is currently under construction
Info

LiggingEdit

Vliegtuig

Een vliegtuig op de luchthaven. In de verte is het Wikigebergte te zien.

De luchthaven ligt binnen de grenzen van Wikistad, ten noorden van Doveburcht. De ringweg N16 ligt zeer dicht bij de luchthaven en ook de afslag van de N2 richting Muntegu. Verder is op spoorlijn 5 tussen Muntegu en Maple Hills het station Luchthaven te vinden. Dit station bevat ook het gelijknamige metrostation van de Wikistadse metro.

Het vliegveld licht dicht bij het industrieterrein Willemstad en de haven van Wikistad.

Op het terrein van het vliegveld is ook een kleine vestiging te vinden van het Platinum Wiki Hotel. Er is ook een Quick & Delicious en talloze winkeltjes.

LuchtvaartmaatschappijenEdit

De luchtvaartmaatschappijen Libertas Airways (LA), TransWikiAirlines (TWA), en Van der Putten Airlines (VPA) hebben hun thuisbasis in Wikistad.

BestemmingenEdit

Luchtvaartmaatschappij Bestemmingen
Adria Airways Ljubljana
Aer Lingus Dublin
Aeroflot Moskou-Sjeremetjevo
Air Algérie Algiers
Air Canada Halifax, Toronto, Vancouver
Air France Bordeuax, Lyon, Nice, Parijs-Orly
Air Malta Malta
Air Phaluhm Dauham Sammar Hazaham
airBaltic Riga
Alitalia Catania, Venetië
Atlantic Airways Faeröer (Vagar Airport)
Austrian Airlines Wenen
British Airways Edinburgh, Manchester
Brussels Airlines Brussel
Bulgaria Air Sofia
Croatia Airlines Zagreb
Czech Airlines Praag
EasyJet Switzerland Bazel-Mulhouse, Genève
Swiss International Air Lines Zurich
El Al Tel Aviv-Ben Gurion
Emirates Dubai
Estonian Air Tallinn
Finnair Helsinki
Iberia Barcelona-El Prat, Bilbao, Ibiza, Málaga, Madrid-Barajas, Palma de Mallorca
Icelandair Reykjavík
Jat Airways Belgrado
KLM Amsterdam-Schiphol
LOT Polish Airlines Warschau-Chopin
Libertas Airways Abu Abal, Alcacer, Amsterdam, Barcelona, Christianenburg, Dauham Sammar Hazaham, Istanboel, Kopenhagen, Las Vegas, Los Angeles, Londen, Madrid, Moskou, New York City, Noble City, Parijs, Patriam City, Peking, Port Benedict, Praag, Rio de Janeiro, Saenteim, San Serena, Sint-Petersburg, Stockholm, Tokio, Toronto, Vancouver, Warschau, Washington D.C., Wenen, Wikiborg, Zürich
Lufthansa Frankfurt
Meridiana Olbia
Nouvelair Tunis-Carthage
Patriam Airlines Patriam City
Premium Airlines Muntegu, Nordvik, Skeend
Royal Air Maroc Casablanca, Marrakesh-Menara
Scandinavian Airlines Kopenhagen, Oslo-Gardermoen, Stockholm-Arlanda
Small Planet Airlines Vilnius
TAP Portugal Porto
TAROM Boekarest-Otopeni
Turkish Airlines Ankara, Istanboel-Atatürk
TWA Athene, Atlanta, Bangkok, Boedapest, Boekarest, Boston, Brussel, Cagliari, Caïro, Chicago, Dallas, Dauham Sammar Hazaham, Denver, Dubai, Göteborg, Hong Kong, Johannesburg, Kemburg City, Koningstad, Kraków, Lissabon, Liverpool, Marseille, Mexico-Stad, Miami, Milaan, Nairobi, New Delhi, Punta Cana, Rome, San Francisco, São Paulo, Shanghai, Singapore, Taipei, Tanger
Ukraine International Airlines Kiev-Boryspil
Van der Putten Airlines Ajaccio, Alicante, Almería, Brindisi, Dubrovnik, Fuerteventura, Funchal, Gran Canaria, Heraklion, Korfoe, Kos, Lanzarote, Mikonos, Montego Bay, Napels, Palermo, Ponta Delgada, Rabat, Rodos, Santorini, Skopje, Tenerife-Zuid, Thessaloniki, Tirana, Zakynthos
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.