Wikia


KLVB logo

De Koninklijke Libertaanse Voetbalbond, oftewel KLVB, is een Libertaanse voetbalbond. De organisatie werd opgericht in 1897 en verkreeg in 1947 het koninklijk predicaat. De KLVB stond in voor de eerste editie van de Eerste Divisie in 1898-99. De KLVB is gevestigd in Nieuw-Helmond, Wikistad. De huidige voorzitter van de KLVB is Walter Klaassen.

GeschiedenisEdit

De Libertaanse Voetbalbond werd in 1897 door FC De Stad, FC Skeend, FC Wikistad en het voetbalteam van de VUW opgericht. Deze vier ploegen kregen bijgevolg ook de eerste vier stamnummers. Initiatiefnemers waren onder meer Constantijn Hassel en Richard Vondeegel.

CompetitiesEdit

Naast de Eerste Divisie organiseert de KLVB ook de Tweede Divisie (sinds 1913), de Derde Divisie (sinds 1922), de Beker van Libertas (sinds 1934) en het provinciaal voetbal (sinds 1935).

De KLVB regelt ook het Libertaanse vrouwenvoetbal: de Eerste klasse (sinds 1996) en de Tweede klasse (sinds 2000). Het provinciaal vrouwenvoetbal valt echter niet onder de bevoegdheden van de nationale voetbalbond.

De voetbalbond bestuurt ook het Libertaans voetbalelftal, het Libertaans voetbalelftal onder 21 (en overige nationale jeugdelftallen) en het Libertaans vrouwenvoetbalelftal.

Naast deze reguliere voetbalcompetities organiseert de KLVB ook zaalvoetbal, strandvoetbal en G-voetbal (voor voetballers met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking).

LidmaatschapEdit

De KLVB werd lid van de FIFA in 1908 en was een van de oprichtende leden van de UEFA in 1954. In 1960 richtte het tezamen met andere voetbalbonden de WNFA op om voetbal in de wikilanden te promoten. Libertas is vandaag de dag nog steeds een van de meest belangrijkste leden van deze internationale voetbalbond.

De KLVB is aangesloten bij het Libertaans Olympisch en Internationaal Sportcomité.

StamnummersEdit

Elke voetbalploeg die bij de Koninklijke Libertaanse Voetbalbond is aangesloten, krijgt een stamnummer toegekend. De bond kende stamnummer 1 in 1898 aan FC De Stad toe. Deze Wikistadse club werd reeds in 1892 opgericht en de allereerste wedstrijd van de Eerste Divisie 1898-99 werd immers op het thuisveld van De Stad gespeeld. FC Skeend, de club met stamnummer 3, won de wedstrijd echter en werd later ook de eerste landskampioen in de geschiedenis van het Libertaans voetbal. Stamnummer 2 is gereserveerd voor het ondertussen op provinciaal niveau spelende universiteitsteam van de Vrije Universiteit van Wikistad. De universiteit richtte begin jaren 90 van de 19e eeuw ook een voetbalploeg op. FC Skeend heeft stamnummer 3 en FC Wikistad stamnummer 4.

Indien een club ophoudt te bestaan of niet langer de status van KLVB-lid heeft, verliest deze haar stamnummer en zal het vrijgekomen nummer nooit meer door een andere club gebruikt kunnen worden.

Bij een fusie tussen twee bestaande clubs werd het stamnummer van de oudste club voor de nieuwe ploeg gebruikt. In 2016 werd deze regel aangepast en wordt het stamnummer van de ploeg van wie de naam of het stadion na de fusie gebruikt wordt, aan de nieuwe ploeg gegeven.