Wikia


Julia Barbara Rostand (18 augustus 1926 - 14 december 2002) was een Libertaans kunstenares die bekendheid verwierf door haar schilderijen, beeldhouwwerken en meubels. Ze wordt gezien als de belangrijkste kunstenaar van de jaren '70 en één van de grondleggers van modern Libertaans design. Rostand was gehuwd met collega-kunstenaar Jack Veldhuis.

BiografieEdit

BeginjarenEdit

Rostand werd geboren in een Victoriaans gezin. Zowel haar vader als haar moeder waren van Duitse komaf en stuurden haar naar de Latijnse School in Wikistad. Ze vervolledigde nadien haar kunststudies aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en vestigde zich in een studio in de wijk Zwanendorp. Haar interesse voor kunst kwam deels doordat haar vader meubelmaker was en Rostand vanop jonge leeftijd in contact kwam met deze ambacht, maar ook doordat ze op 16-jarige leeftijd een kunsttentoonstelling van Filip Brood bezocht.

In de jaren '50 was Rostand afgestudeerd en woonde ze twee jaar in Parijs. Hier kwam ze in contact met andere veelbelovende kunstenaars. Aanvankelijk dacht de jonge Julia er aan om een studie architectuur te beginnen vanwege haar interesse in stadsplanning en ruimtegebruik, maar ze koos toch definitief voor een carrière als kunstenares. Al snel doken twee grote problemen op. Enerzijds was er een financieel gebrek aan geld, zowel voor Rostand persoonlijk, want ze moest geld lenen om haar atelier in Zwanendorp maandelijks huren, maar ook vanuit de kunstenwereld. Er waren geen verzamelaars of kenners geïnteresseerd in het werk van nieuw opkomend talent. Vele Libertaanse kunstenaars vestigden zich in de Verenigde Staten, zoals Walter Belsko. Anderzijds was het voor Rostand moeilijk om als vrouw op te komen in een wereld die in Libertas tot dan toe bijna en alleen maar door mannen werd gedomineerd. In haar memoires uit 1995 schreef de kunstenares dat ze "geen feministe is of was, maar het ontzettend verschrikkelijk vond hoe op vrouwen werd neergekeken in de kunstwereld".

Eerste successenEdit

In 1955 kon Rostand haar eerste eigen solo-tentoonstelling organiseren in Wikistad. Ze kreeg hiervoor de steun van enkele verzamelaars die haar werk probeerden te promoten. Haar eerste werk wordt vooral gekenmerkt door muurschilderingen, door het gebruik van zwart en wit en van rechte vormen en vierhoeken. De tentoonstelling werd geen succes en critici waren niet mals voor Rostand. Vanwege deze kritiek trok Julia zich terug uit de wereld van kunst. Enkele jaren later kwam ze met een nieuwe tentoonstelling op de proppen. Ditmaal gebruikte ze wel kleur, maar haar werken werden nog meer minimalistisch dan tevoren. Rostand brak eindelijk door.

Rostand leerde haar toekomstige partner Jack Veldhuis kennen in 1962. Dat jaar organiseerde de minimalist Chris Rother een tentoonstelling met werken van Rostand en Veldhuis. Zo'n twee maanden na de tentoonstelling waren de twee al gehuwd. Rostand zelf werd geïntroduceerd in de wereld van De Lijn, een nieuwe kunststroming die de jaren '60 in Libertas domineerde. Het koppel was bevriend met schrijver Marius Ziegler en verbleef vaak in zijn huis, maar ook met de Brunanter artiest Michaele Vandelet die een grote inspiratie zou zijn voor Julia's man. Tussen 1970 en 1973 woonden Rostand en Veldhuis in Koningstad, Brunant. In de jaren daarvoor was het vooral Veldhuis en niet Rostand die succes boekte met zijn schilderijen. Om financieel bij te benen, gaf Rostand les aan de El-Reis Academy of Arts in Nieuw Helmond.

SuccesjarenEdit

In 1974 overleed Veldhuis en trok Rostand zich terug uit de publieke belangstelling. Drie jaar later kwam ze opdagen met een geheel nieuwe tentoonstelling van sculpturen en beeldhouwwerken die in dezelfde lijn gemaakt werden als haar eerdere schilderkunst. Rostand nam deel aan de Biënnale van Venetië en geraakte ook internationaal bekend toen in Amerika een tentoonstelling rond haar werk werd georganiseerd. Voor haar beeldhouwkunst gebruikt Rostand veeleer metalen constructies, maar ook materialen zoals glas en beton. Hout komt vrijwel niet voor in haar kunst. Ze werkt veel met perspectief, lichtinval en ruimtegebruik. In de jaren '70 ging ze ook verder met schilderen, beeldhouwen en sommige van haar kunstwerken werden ook publiekelijk in Wikistad tentoongesteld. Vanaf eind jaren '70 en daarna legde Julia zich ook toe op meubels en andere kunstvormen. Ze werd naar eigen zeggen geïnspireerd door kunstenaars zoals Jan Kaur.

Rostand wordt door vele kunstcritici en -historici beschouwd als de belangrijkste en meest invloedrijke kunstenares van haar generatie, met name de jaren '70 en '80, niet alleen als kunstenares, maar als beoefenaar van een nieuwe levenswijze. Naast haar activiteiten als kunstenares en promotor van jong talent kende Rostand een bescheiden leven. Ze werkte voornamelijk in Zwanendorp, maar woonde in Noordstrand.

Later levenEdit

Nadat De Lijn als stroming in Libertas was uitgedoofd en plaats had moeten maken voor andere stromingen. Rostand ging les geven aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en publiceerde haar memoires in 1995. Daarnaast werd ze door het Kunstmuseum aangesteld om de moderne kunstcollectie van het museum samen te stellen. Ze publiceerde diverse artikelen en essays over kunstgeschiedenis in Libertas na de Tweede Wereldoorlog en schreef ook over haar collega-artiesten en tijdgenoten. Vele van de andere kunstenaars binnen De Lijn waren immers overleden. In 1999 trok Rostand zich terug uit de publiciteit en verbleef ze in een rusthuis in Civitas Libertas. Ze overleed in 2002. In haar latere leven was Rostand bevriend met de Brunanter MC Weissmann. Zij was net zoals Rostand een weduwe van een collega-artiest.

Bekende kunstwerkenEdit