Wikia


Jack Veldhuis

Jack Pieter Veldhuis (30 mei 1924 - 25 juli 1974) was een Libertaans kunstschilder die wordt gezien als één van de grondleggers van minimalisme in Libertas. Hij verwierf bekendheid door de steun van zijn voorganger Chris Rother.

BiografieEdit

Veldhuis' eerdere werk wordt gekenmerkt door simpele vormen, maar een fel kleurgebruik. In 1962 organiseerde Chris Rother in Zwanendorp, Wikistad een tentoonstelling met werken van Jack Veldhuis en Julia Rostand. Nog geen twee maanden later was Veldhuis getrouwd met collega-kunstenaar Rostand. Het koppel was bevriend met schrijver Marius Ziegler en vertoefde veel in zijn huis. In 1970 kwam Veldhuis in contact met het werk van de Brunanter Michael Vandelet. De Libertaan zocht inspiratie bij de man wie hij aansprak als een meester. Op deze manier introduceerde Veldhuis op zijn geheel eigen manier de zogenaamde "lineaire beweging" in Libertas. Zijn werken van deze periode worden nog meer door kleuren beheerst. Veldhuis was enorm geïnspireerd door natuurverschijnselen zoals water, de zon en de maan. Deze komen dan symbolisch ook vaak terug in zijn schilderkunst.

Jack Veldhuis stierf in 1974, enkele maanden na zijn goede vriend Michael Vandelet. Zijn werken zijn te bezichtigen in private collecties, het Kunstmuseum, het Modern Art Gallery en zelfs het Tate Modern. Zijn schilderijen worden verkocht voor miljoenen moneta's en behoren tot de duurste Libertaanse schilderijen ooit geveild. Eén van zijn laatste werken voor zijn dood, Stad, werd in 2017 verkocht voor maar liefst 4 150 000 moneta.

Bekende kunstwerkenEdit