Wikia


Sjabloon:Infobox provincie

Provinciekaart Esdoornheuvels

Esdoornheuvels is één van de vijf Libertaanse provincies, gelegen in het noorden van het land. Op de officiële kaart van de provincie is te zien dat Nieuwpoort werd uitgeroepen tot provinciehoofdstad, een commissie heeft hierover uitsluitsel gebracht op 29 juli 2017. Andere plaatsen in de provincie zijn Apud Maro, Companies Place, Maple Hills en Berenheuvel, Molenbeek en Victoria. De naam 'Esdoornheuvels' is afkomstig van Maple Hills en was in feite de vroegere naam van die gemeente en die regio. Er wonen ongeveer TBD mensen in de Esdoornheuvels.

Geografie Edit

Esdoornheuvels is, zoals de naam doet vermoeden, een heuvelachtig gebied. Vooral rond Maple Hills en ten zuiden van deze gemeente is het landschap erg golvend. Ten westen van deze geografische regio ligt Terra Nostra, een hoofdzakelijk agrarisch gebied van groot belang. Het is beduidend vlakker, al is het in het westen en zuidoosten ook bergachtig. De kuststrook van Esdoornheuvels is vlak en groen. De kusten zijn er prachtig, zanderig en geliefd bij inlanders.

Het westen van de provincie, waar de voorsteden van de Metropool Wikistad liggen, is evenzeer vlak en bijzonder groen. Vele bossen en natuurgebieden omringen Companies Place, Newport en Victoria. Het klimaat is hier ook vochtiger en iets minder warm. De warmste gebieden van heel Libertas liggen ter hoogte van Maple Hills en omstreken, vanwege de gunstige winden. Deze regio is dan ook erg geschikt voor de druiventeelt die Maple Hills zo kenmerkt.

Bergachtige gebieden zijn de Rodijnen, Vulianen en de Marese Laaglanden.


Bestuurlijke indeling Edit

Newport Gemeentehuis

Nieuwe Gemeentehuis, Newport

The Good Life uitzicht

Terra Nostra, vanuit Maple Hills

Biserica lui Alexandru

Biserica lui Alexandru, Victoria

Vineyard

Wijngaard bij Maple Hills

Jachthaven

Jachthaven van Apud Maro

De Vullianen

Aan de voet van de Vulianen

Bestand:California Pine Forest in Maple Hills Nature Path.jpg
Bestand:Treurwilg.jpg

Esdoornheuvels wordt rechtstreeks bestuurd door de gouverneur, aangesteld bij de Nationale Herindeling in augustus 2009. Hierbij kreeg de provincie een grotere autonomie. Echter staat het Nationaal Parlement nog altijd boven de gouverneur.

Esdoornheuvels kent al enkele wetten, die allemaal beschreven staan in het Provinciaal Wettenboek van Esdoornheuvels.

Zoals bij de Nationale Herindeling zijn er enkele opties voor de regeringsvorm: zo krijgt Esdoornheuvels in de toekomst misschien provinciale verkiezingen voor een toekomstig parlement, plaatsen kunnen een gemeenteraad bijeen laten komen. Echter liet Gouverneur Bucurestean weten dat de tijd nog niet rijp is. Tot die tijd zullen de burgemeesters samen met de gouverneur en het Nationaal Parlement de touwtjes in handen hebben.

Gemeenten Edit

De provincie is onderverdeeld in 4 gemeenten: Apud Maro, Maple Hills, Newport en Victoria. Iedere gemeente kan bestuurd worden door een burgemeester. Spijtig genoeg heeft niet iedere plaats een burgemeester kunnen vinden; die worden direct bestuurd door de provincie. Momenteel worden enkel de provinciehoofdstad Victoria, Maple Hills en Newport vertegenwoordigd door een burgemeester.

Demografie Edit

Bij de Esdoornse volkstellingen van 1 september 2009 telde Esdoornheuvels 360.000 inwoners. Dat is 30.000 meer dan in mei hetzelfde jaar en 90.000 meer dan in juni 2008. De volgende telling wordt gehouden in oktober 2009.

Bij de telling werd duidelijk dat bijna tweederde van de provinciebevolking in Newport en Victoria woonde, in de Metropool Wikistad.

Moedertaal Edit

Bij de volkstellingen werden ook de sprekers van de verschillende talen geteld.

  • 78% verklaarde het Nederlands als moedertaal te hebben
  • 5% verklaarde het Limburgs als moedertaal te hebben
  • 3% verklaarde het Roemeens als moedertaal te hebben
  • 3% verklaarde het Duits als moedertaal te hebben
  • 3% verklaarde het Aeres als moedertaal te hebben
  • 3% verklaarde het Engels als moedertaal te hebben
  • 5% gaf geen bevestiging

Toerisme Edit

Esdoornheuvels kent vele pittoreske plaatsen. Een voorbeeld hiervan is Maple Hills, die beroemd staat om haar wijngaarden. Jaarlijks komen massa's toeristen naar dit gebied om te genieten van de rust rondom dit kleine stadje. De zon die ondergaat achter de uitgestrekte wijngaarden op de omringende heuvels van Maple Hills zijn een waar schouwspel om te zien. De kleine stad beschikt over meerdere campings, hotels en wijnhuizen.

Een andere toeristisch oord is Apud Maro, de bekendste kustplaats van Libertas die ook naam in het buitenland heeft gemaakt. Het stadje heeft een uitstekende ligging aan zee, veel winkel- en slaapgelegenheid en is buitengewoon perfect voor een zon- en strandvakantie. Wie niet van de gezellige drukte houdt zoekt de heuvels bij Marum op, waar de Romeinse ruïnes te bezichtigen zijn.

Een plaats die vaak vergeten wordt is Newport. Deze plaats is een waar openluchtmuseum over diens verleden. De littekens van de oorlogen, de korte onafhankelijkheid, alles is nog te zien aan de staat van de gebouwen. Newport heeft een gezellig stadscentrum met veel terrasjes en een klein haventje. Ten zuiden van Newport kan men genieten van de ongerepte natuur.

Ten slotte hebben we provinciehoofdstad Victoria nog. Deze ontwikkelende studentenstad probeert zich nog altijd los te maken van haar slechte reputatie als industrieel voorstadje wat het allang niet meer is. De industrie is verhuisd en de gebouwen zijn gerestaureerd, er zijn parken aangelegd, een nieuw winkelcentrum, kortom: het is een gezonde en nette stad geworden. We laten de onverdiende reputatie terzijde en gaan naar de Biserica lui Alexandru, volgens de Nationale Monumentendienst één van de twee Libertaanse monumenten van wereldklasse zijn. We ontdekken de stad van de beroemde koning Alexander van Vryheidt, die naast een kerk met ongelooflijk prachtige fresco's en architectuur ook zijn kasteel heeft laten bouwen in het revolutionaire Victoria. Tegenwoordig dient het kasteel als een museum ter gedenkenis van de grote founding father.

Voor wie niet van culturele reizen houdt maar eerder een natuurliefhebber is heeft Esdoornheuvels een weerzinwekkende natuur. Naast het genoemde Newport Nationaal Park, kent het onder andere bergachtige gebieden zoals de Vulianen of de Rodijnen, moerassige gebieden zoals het Daerwyn Nationaal Park en droge laaglanden. Esdoornheuvels is uiterst groen en heeft van de provincies de meeste Nationaal Parken in Libertas.

Cultuur Edit

Esdoornheuvels heeft misschien wel de verst uiteenlopende culturele verschillen van alle Libertaanse provincies. Dit heeft vooral te maken met de Libertaanse geschiedenis. Er zijn veel verschillende buitenlandse invloeden geweest en sinds Esdoornheuvels de vruchtbaarste grond van het hele land is, trokken de meeste kolonisten en immigranten vanoudsher altijd meteen naar dit gebied.

Deze culturele verschillen zijn ook te vinden in het straatbeeld. Newport is bijvoorbeeld gesticht door Britten, Victoria heeft een korte tijd een sterke Roemeense invloed gekend, Apud Maro werd gebouwd door Esparantisten en Maple Hills werd opgericht door Amerikanen en Canadezen. Iedere plaats heeft haar eigen architectuur en soorten gebouwen.

Hedendaags zijn er andere nieuwe culturele invloeden te bemerken. Zo is Molenbeek islamitisch geworden en is er een grote groei van de Chinese bevolking te constateren in de buitenwijken van Victoria.

Door die gemengde bevolking heeft Esdoornheuvels geen eigen traditie weten te behouden/ontwikkelen. Ieder volk kwam met zijn eigen dans, muziek en taal aanzetten.

Natuur Edit

De Nationale Bossen- en Parkendienst erkent verscheidene natuurgebieden in de provincie Esdoornheuvels. Volgende parken zijn officiële Nationale Parken:

Volgende parken worden als Stedelijk Nationaal Park (SNP) erkend:

Andere stedelijke parken:

Tenslotte wordt het Landsbos in Terra Nostra als Nationaal Bos beschermd, niet vanwege het uitzonderlijke natuurschoon, maar wel vanwege het cruciale belang van deze groene long van Libertas. Het bedreigde Newport Nationaal Park ten zuiden van Newport geniet momenteel dezelfde status.

Kaarten Edit

Zie ook Edit

Sjabloon:Navigatie Bestuurlijke Indeling