Wikia


Sjabloon:Navigatie DVB/top

De Vrye Banck

Het hoofdgebouw van De Vrye Banck, Winkelwijk, Wikistad

De Vrye Banck logo

Logo van De Vrye Banck

Bestand:Standbeeld Alexander Vrijevooghel.jpg

De Vrye Banck is een Libertaanse bank. De bank is opgericht in 1457. Het hoofdkantoor is gevestigd in de Winkelwijk van Wikistad. De directeur van de bank is Alexandru en de adjunct-directeur is Ruben Geleyns.

In het hoofdgebouw van De Vrye Banck dat in Wikistad ligt, bevindt zich de staatskas van Libertas.

Geschiedenis Edit

De Vrye Banck werd opgericht in 1457 in Wikistad door een Nederlandse kolonist genaamd Alexander de Vrijevooghel. Deze kolonist wilde de economie van het landje Libertas stimuleren. De bank begon erg klein, en was eigenlijk gewoon een kluis, waarin waardevolle spullen van de Libertaanse adel en later ook de Koningen van Libertas bewaard werden.

Nadat de bank zich uitbreidde werd het ook voor het 'gewone' volk. Zo kreeg de bank steeds meer geld binnen, het was namelijk de enige bank van het hele gebied. De bank werd steeds populairder en kon steeds meer uitbreiden, tegenwoordig, staat de bank bekend als de veiligste bank van heel Libertas, de president bewaard hier zijn waardevolste spullen en de staatskas met ongelooflijk grote bedragen bevindt zich hier. De Vrye Banck was volgens het Ministerie van Economie op 28 mei 2007 zelfs het grootste bedrijf van Libertas.

Geen overheidsinstelling meer Edit

Bestand:Bruno Banda Gangsta Rebels.jpg

Ondanks dat DVB de staatskas bewaart en in de loop van de eeuwen altijd als de nationale bank heeft gefunctioneerd, is het sinds een verandering in de grondwet officieel geen overheidsinstelling meer. De eerste van de twee hoofdaandeelhouders, Alexandru hr. wil de bank binnenkort weer tot overheidsinstelling maken. Tweede hoofdaandeelhouder DimiTalen is daar dan juist weer helemaal geen voorstander van.

Uitbreiding najaar 2007 Edit

Alexandru kondigde een heuse uitbreiding van de Vrye Banck aan. Er zouden banken van de Vrye Banck komen in het gehele land. Op het lijstje van Alexandru stonden: Apud Maro, Maple Hills, Victoria, Piatra, Civitas Libertas, Civitas Libertas-Strand en in een aantal wijken van Wikistad. Oftewel, in bijna alle Libertaanse plaatsen. Alleen in Maple Hills kreeg De Vrye Banck geen toestemming om hier een bank te bouwen, in de andere plaatsen heeft de bank zich wel gevestigd. Uiteindelijk, is er na een kleine verandering in het stratenplan van Maple Hills, wel toelating van burgemeester DimiTalen gekomen.

Op 9 oktober 2007 nam De Vrye Banck de "Algemene Bank Libertas" over van SHBB. Bij de ABL, die tegenwoordig bekend staat onder de naam De Vrye Banck-Algemeen, kan men terecht voor een lening, hypotheek of investeringsadvies. Een dag later ontstond er nog een aftakking van de Vrye Banck, De Vrye Banck-Kluizen.

BergafwaartsEdit

In de Tweede Burgeroorlog is de Vrye Banck overvallen en leeggestolen door rebel Bruno Banda. Een enorm bedrag werd aan de bank ontvreemd en de schade aan het gebouw en slachtoffers onder het personeel waren niet te overzien. Het was een zware klap voor de eens zo succesvolle bank. Na de oorlog brak een periode van grote daling van inkomsten en vele ontslagen aan. Na het vetrek van enkele topmannen en een historisch lage beurswaarde leek de crisis compleet. Uitgerekend toen werd een nieuwe concurrent opgericht, Libertaanse Bank) met rampzalige gevolgen voor de winstmarges van "De Vrye Banck". De bank lijkt anno oktober 2009 in een neerwaartse spiraal te zijn beland en balanceert op het randje van een faillisement.

Wat kunt u bij ons doen? Edit

Lening afsluiten Edit

Bij onze aftakking De Vrye Banck-Algemeen kunt u terecht voor een lening of. Wij verstrekken leningen aan personen en instellingen. De mogelijkheden zijn een:

 • hypotheek
 • persoonlijke lening
 • achtergestelde lening
 • doorlopend krediet

Investeringsadvies Edit

Heeft u investeringsadvies nodig? Ook hiervoor kunt u bij onze aftakking De Vrye Banck-Algemeen terecht. Onze welopgeleide adviseurs helpen u meteen!

Sparen Edit

Crystal package settings
Werk in uitvoering: Aan deze pagina wordt momenteel druk gewerkt of zal druk gewerkt worden
This page is currently under construction
Info

In bewaring laten nemen Edit

Heeft u iets heel waardevols maar u vindt dat het niet veilig is bij u in huis? Laat iets in bewaring nemen! Het gaat onmiddelijk achter slot en grendel in de zwaarstbeveiligde bank van Libertas. En alleen u heeft toegang om tot het te komen! Doe het nu, bij De Vrye Banck-Kluizen!

Aftakkingen Edit

Sinds 9 oktober 2007 telt De Vrye Banck een aantal aftakkingen om de boel ordelijk te houden.

 • Om iets in bewaring te laten nemen kunt u gaan naar De Vrye Banck-Kluizen. U kunt dan iets in een kluis in de zwaarstbeveiligde bank van Libertas laten bewaren en alleen u heeft toegang tot uw kluis! meer info >

Hoofdgebouw Wikistad Edit

Hoofdgebouw De Vrye Banck

De Vrye Banck

In de "hoofdbank" bevinden zich allerlei kluizen afhankelijk van de inhoud en waarde (zowel emotionele als financiële). Ook bevat het de staatskluis. De staatskas bedraagt miljarden euros, vergaard in het verleden en het heden.

Het huidige hoofdgebouw, ontworpen in 1876 door een onbekend architect, moest de plaats innemen van de kleine bank in de Commerciële Wijk van Wikistad. Het oude gebouw, was gebouwd door Alexander Vrijevooghel zelf in 1457.

Kluizen Edit

(De Koninklijke) Staatskas Edit

Al sinds de oprichting van De Vrye Banck, bewaarden de koningen hun bezittingen in de zwaarstbeveiligde kluis van deze bank, kluis nr. 13. In de tijd is de beveiliging steeds zwaarder geworden en ook werd er steeds meer in opgeslagen. Uiteindelijk werden ook alle inkomsten van de staat in de kluis opgeslagen. Sinds de afzetting van de koning dient de kluis alleen als bewaarder van de staatskas.

Der Adel Edit

Veel lieden van de Libertaanse adel hebben gebruik gemaakt of maken gebruik van deze kluis. Hier werden emotionele en financiële voorwerpen in opgeslagen. Uit een document van de bank uit 1873 bleek dat hier de heuze kroon van Alexander I van Libertas heeft gelegen, die op het moment in handen was van Rubeno Anghilano die het Gedenkhuis van Alexander van Vryheidt bezat.

Kluis nr. 67 Edit

Kluis nr. 67 was een verborgen kluis in de muur achter de grote boekenkast in de kleine hal. Hier werden belangrijke documenten, verdragen en werken van Libertaanse schrijvers bewaard. Zo hebben hier gelegen:

- Het boek Liber Wikistadt
- Het het handelsverdrag tussen Libertas en Frankrijk (1862)
- De documenten van Robert I van Libertas.

De kluis werd pas in 1879 ook door anderen ontdekt en de inhoud ervan werd gepubliceerd.

Persoonlijk Edit

Wil je ook iets in bewaring laten nemen, veilig achter slot en grendel? Niemand heeft toegang tot uw kluis, alleen uzelf. De Vrye Banck is de meest betrouwbare bank en is dat altijd geweest! Bij ons staat privacy voorop.

Geïnteresseerd? Zie De Vrye Banck-Kluizen voor meer info en huur een kluisje!

Andere banken Edit

Bank aan Zee, Apud Maro Edit

"Bank aan Zee" is niet de eerste bank die zich in het Butika Centro heeft gevestigd. Er is een waardige concurrent in hetzelfde winkelcentrum, Forambo.

De Vrye Banck valt redelijk goed in de smaak bij de Apud Maroënaars. Met het moderne kleine gebouwtje, bezette de Vrye Banck de allerlaatste plaats in het Butika Centro van Apud Maro.

Bank van 't Strand, Civitas Libertas-Strand Edit

De Vrye Banck in Civitas Libertas-Strand op de Ruben Geleynsstraat 18 ligt tussen de Latijnse School en Hotel 't Haasje en is momenteel de enige bank in Civitas Libertas-Strand. Omdat het maar een halve kilometer lopen is tot aan de kust, is de ligging van de bank heel handig voor de zonaanbidders die gebruikmaken van het strand van CL-S.

Net zoals de Latijnse School ernaast, is de "Bank van het Strand" erg stijlvol.

Sneeuwbank, Piatra Edit

In het gezellige centrum van Piatra is er de "Sneeuwbank". De Vrye Banck is de enige bank in Piatra. Gebouwd in "châlet-stijl", is de bank erg handig voor de wintersportende toeristen.

Stedelijke Bank, Civitas Libertas Edit

In het Winkelcentrum Civitas Libertas is er een groot gebouw van de "Stedelijke Bank". De Vrye Banck was niet de eerste in het winkelcentrum en heeft hier dus concurrentie van Forambo.

Omdat na Wikistad, Civitas Libertas de grootste plaats is heeft de Vrye Banck hier een groter gebouw laten bouwen. Zo had de Vrye Banck in Civitas Libertas eerst de bijnaam de "Centrale Bank", maar na de uitbreiding van Civitas Libertas kreeg het net zoals de banken in Wikistad de bijnaam de "Stedelijke Bank".

Als je het winkelcentrum binnen komt valt De Vrye Banck gelijk op. Net zoals in Apud Maro is de Vrye Banck in Civitas Libertas in moderne stijl gebouwd.

Stedelijke Bank, Wikistad (meerdere locaties) Edit

De Vrye Banck Winkelcentrum

De Vrye Banck in het Winkelcentrum van Wikistad

Bestand:Bosbank.jpg

Voor het hoofdgebouw in de Winkelwijk, zie #Hoofdgebouw Wikistad.

Winkelcentrum Edit

Sinds 29 september 2007 is De Vrye Banck ook te vinden in het megawinkelcentrum van Wikistad. De Vrye Banck is gelijk te vinden bij de hoofdingang op de begane grond, aan het plein. Zoals op de foto te zien, valt het gebouw in het winkelcentrum gelijk op. Met de vele lichten en met de moderne structuur, maakt de Vrye Banck in het winkelcentrum een rijke indruk.

In het winkelcentrum is er veel concurrentie met de bank Forambo.

Bosbank, Mediawijk Edit

De Bosbank in de Mediawijk bevindt zich aan de Terra-Straat, omgeven door parken en bossen. Het Ministerie van Jeugd en Sport en het van Media liggen naast het bankgebouw.

Omdat de kleine Bosbank de enige bank is in het zuidelijke deel van Wikistad is het er meteen de belangrijkste bank.

Het gebouw van de Bosbank, in Zuid-Duitse stijl, is grotendeels in hout opgetrokken. Gelijkaardige gebouwen komen zeer veel voor in Zwitserland en Oostenrijk.

Vredeswijk Edit

In de rustige Vredeswijk is er de "Vredige Bank". Net zoals in de Mediawijk, is ook de Vrye Banck in de Vredeswijk geen groot gebouw. De bank bevindt zich in het winkelgedeelte van de wijk aan de Nelson Mandela-straat. Omdat aan ieder gebouw in deze wijk de vredesvlag hangt, heeft de "Vredige Bank" er ook een.

Een groot deel van de werknemers hier is hippie en doet het lekker rustig aan. Maar de klanten van Wikistad-West hoeven niet te vrezen dat de klantenservice trager is want de service van de Vrye Banck is altijd tip top.

Vrijheidsbank, Victoria Edit

Tegenover de prachtige Biserica lui Alexandru ligt aan de Oude Libertaanse Weg de "Vrijheidsbank". De Vrye Banck, de enige bank in Victoria, is hier een middelmatig gebouw.

De "Vrijheidsbank" heeft zich in Victoria gevestigd in een gebouw uit het interbellum. Zoals veel gebouwen van toen, is het simpel maar stijlvol.

Libertaanse Beurs IndexEdit

Najaar 2007 Edit


 • Week 36: 1 september - 8 september
 • Week 37: 8 september - 15 september
 • Week 38: 15 september - 22 september
 • Week 39: 22 september - 29 september
 • Week 40: 29 september - 6 oktober
 • Week 41: 6 oktober - 13 oktober


Sjabloon:Navigatie DVB