Wikia


Civitas Libertas
Wapenschild Geleyns
Naam Civitas Libertas (CL)
Bevolking 24
Patroonheilige Agatha van Sicilië
Postcode 2000

Civitas Libertas, ook wel afgekort als CL genoemd, is een klein stadje in de republiek Libertas. Oorspronkelijk was CL de eerste gemeente gesticht in Libertas (mei 2007). Na het overlijden van burgemeester en stichter Ruben Geleyns werd CL samengevoegd met Civitas Libertas-Strand en tot een stad gemaakt. Sinds 10 juli 2009 maakt Civitas Libertas deel uit van de gemeente Wikistad.

Civitas Libertas heeft een groot anoniem bedrag ontvangen. Hiermee zal Civitas zich inzetten in 2009 voor een nieuw Centraal Station en een echte skyline. Civitas Libertas heeft door het vele geld nu ook stedenbanden: ze helpt Commenzburg in het nieuwe Duitse land Libertanië en is bereid om ook de hoofdstad van Casablanca te subsidieren. Over subsidies aan Cettatie moet nog worden overlegd.

Alexander van Vryheidt was een van de weinige koningen die niet in Wikistad maar in Civitas Libertas het levenslicht zag.

De nieuwe wijken Europawijk (entertainmentcentrum) en Struiswijk (strandhuiswijk) staan voor Civitas Libertas gepland.


Geografie Edit

Civitas Libertas bevindt zich aan een rivier die Civitas Libertas scheidt van Wikistad. Een spoorweg verbindt beide steden.

Civitas Libertas ligt middenin een bosrijke omgeving, het Silva Sub-bos, nu een nationaal park. Er bestonden vergevorderde plannen dit bos volledig te rooien voor de inplanting van nieuwe gemeenten maar de buurtbewoners konden de verantwoordelijke politici met gefundeerde argumentatie overtuigen van het feit dat ook op een andere manier aan urban planning kan worden gedaan.

Het noorden van Civitas Libertas werd door het Ministerie van Economie als landbouwgebied ingekleurd. Ten westen van dit gebied bevindt zich nog heel wat ongerepte natuur.

Wijken Edit

Civitas Libertas is onderverdeeld in drie wijken:

  • Civitas, de historische kern van de stad.
  • Strand, het toeristische gedeelte.
  • Geleynswijk, het nieuwe gedeelte van Civitas Libertas.

Geschiedenis Edit

      1rightarrow Zie Geschiedenis van Civitas Libertas voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Naam Edit

Civitas latijn voor gemeente of dorp
Libertas latijn voor vrijheid

Civitas Libertas betekent Gemeente Vrijheid.

Oorspronkelijk zou de gemeente Civitas Libertatis genoemd worden (Stad van de Vrijheid) maar uiteindelijk werd beslist de gemeente Civitas Libertas te noemen omdat dit eenvoudiger uit te spreken was.

Ten onrechte wordt beweerd dat de naam Civitas Libertas refereert naar Libertas, de naam van het land. Civitas Libertas bestond reeds als gemeente toen Libertas nog Wikistad heette.

Demografie Edit

Het merendeel van de inwoners van Civitas Libertas zijn Libertanen met Vlaams-Nederlandse roots, die de drukte van Wikistad ontvluchten.

De meeste inwoners van Libertas hebben hier ook hun tweede verblijf. Behalve de zoektocht naar rust op het platteland heeft de modernisering van Civitas Libertas ook heel wat inwoners aangetrokken. Civitas Libertas beschikt over een winkelcentrum, parkeermogelijkheden, tal van horecazaken,...

Politiek en bestuur Edit

Civitas Libertas wordt bestuurd door een burgemeester. Deze bestuurt vanuit het Gemeentehuis.

Het huidige bestuur bestaat momenteel uit:

Burgemeesters Edit

Dit is een lijst van alle burgemeesters die Civitas Libertas sinds 1 mei 2007 ooit had.

Mededelingen Edit

  • Civitas Libertas werd aanzienlijk uitgebreid naar het zuiden toe. Vanwege de grote bouwpercelen zal Civitas Libertas op termijn onvermijdelijk met een tekort aan bouwpercelen te kampen hebben. In de andere gemeenten van Libertas zijn de percelen bouwgrond half zo groot.
  • Er werd een parkeerplaats aangelegd waarvoor reeds enkele bouwpercelen werden ingepalmd. De bouwgronden werden steeds schaarser in Civitas Libertas en de burgemeester had lange tijd het samenwonen en samenwerken gepromoot. Bedoeling was, dat twee inwoners één woning deelden en dat twee winkels hun producten samen zouden aanbieden in hetzelfde pand .
  • Geluidswal gebouwd tegen het geluidsoverlast van de spoorweg en de N1.
  • Inwonersaantal groeide tot medio november 2007 en ging dan in sneltempo weer achteruit.
  • De huisnummers werden geïntroduceerd.
  • Er werden een aantal bedrijfsruimten gecreeërd voor de filialen van bestaande bedrijven of voor nieuwe bedrijven.
  • De economie staat hier nog steeds op een laag pitje, een gat in de markt.

Economie Edit

Tot voor kort was de economie Civitas Libertas in volle bloei. Tal van bedrijven en winkels grepen de kans om handel te drijven in. Ook de Civitian Tower en het winkelcentrum trokken heel wat handelaars.

Sport Edit

Tot medio november 2007 verkeerden ook de sportverenigingen in goeden doen. Het Sportcomplex van Civitas Libertas is zeer goed uitgerust. Voetbalclub FC Civitesse en basketbalclub CBC Strand waren de twee belangrijkste sportverenigingen en trainden er bijna dagelijks.

StadionEdit

      1rightarrow Zie Stadion Civitas Libertas voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Burgemeester Tahrim Veltman heeft in juli 2008 een nieuw stadion in Civitas Libertas laten bouwen: genaamd Stadion Civitas Libertas. Veltman zei dat het sportveld te klein was om iedereen op te vangen, en dat het stadion nu de thuisbasis is van FC Civitesse. Daar traint Civitesse nu ook, CBC Strand traint nog wel in het sportcomplex. De capaciteit van het stadion is 32.500.

Mobiliteit Edit

De spoorwegverbinding Civitas Libertas-Wikistad en de ringweg N1 zorgen voor een vlot verkeer van en naar Civitas Libertas. Ook in de binnenstad van Civitas Libertas verloopt het verkeer vlot vanwege het gratis openbaar vervoer (Busdienst Civitas Libertas). Civitas Libertas heeft een goede verbinding met Wikistad via de R1, en al vanaf de Vervoerswijk kan er overgestapt worden op de S1. En bij station Van der Puttenbos kan overgestapt worden op de lijn INT naar het Internationaal Station.

GemeenteraadEdit

Civitas Libertas heeft ook een gemeenteraad. De gemeenteraad is gevestigd in het gemeentehuis en beslist ook over dingen die in Civitas Libertas gebeuren. Het volk mag dan stemmen bij stemmingen wanneer er ideetjes worden vrijgegeven en de stemmingen worden gestart.

Bekende (ex-)inwoners Edit

Sjabloon:Navigatie Bestuurlijke Indeling

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.