Wikia


Arthur Koné

Arthur Dieumerci Koné (26 mei 1991) is een Ivoriaans voetballer die sinds 2013 ook een Libertaans paspoort heeft. Koné speelt momenteel als centrale verdediger bij FC Lageland, maar daarvoor was hij te zien bij Africa Sports National, Ajax Cape Town FC en FC Wikistad.

BiografieEdit

Arthur Koné werd geboren in de Ivoriaanse stad Korhogo in het centrale middenland. Reeds op jonge leeftijd sloot hij zich aan bij de club Africa Sports National waar hij zijn eerste wedstrijd voor het eerste elftal in 2010 mocht spelen. Met slechts een achtste plaats in de Ligue 1 mochten de Nationals toch in de CAF Confederation Cup 2011 spelen en met succes. Door in de eerste ronde tegen een Guinees team, FC Séquence, te spelen, scoorde Koné het winnende doelpunt in de terugwedstrijd. Voorbij een tweede ronde wisten Arthur Koné en zijn team niet te geraken.

De 20-jarige Koné werd in begin 2012 opgemerkt door een scout van het Zuid-Afrikaanse team Ajax Cape Town, een tak van de Nederlandse topclub AFC Ajax. Hij speelde de tweede helft van de competitie van 2011-12 grotendeels op de bank, maar wist met het nationale team van Ivoorkust in 2012 te schitteren. In de finale van de Africa Cup of Nations 2012 speelde Arthur Koné en hij wist in de reeks penalty's in de finale één goal te maken, maar die finale werd toch door Zambia gewonnen. In de eerste helft van het seizoen moesten Koné en zijn team uit Zuid-Afrika strijden om nog in de hoogste divisie van het Zuid-Afrikaans voetbal te mogen spelen. In de winter van 2012-13 eindigde zijn contract en zat de jonge Ivoriaan enkele weken zonder club.

FC Wikistad, een Libertaanse club in problemen, gaf Arthur Koné een Libertaans paspoort en een aanbod bij het eerste elftal van de club. De jongeman weigerde niet en stond al enkele dagen later op de grasmatten in Wikistad. Hij zou er goed spelen, maar vanaf januari 2015 kreeg hij minder speelminuten. In de zomer van datzelfde jaar werd hij clubloos voor enkele dagen, maar uiteindelijk bood Wikistad hem toch een nieuw contract aan

Sinds 2014 is hij niet meer opgeroepen voor het Ivoriaans nationaal elftal. In de Eerste Divisie 2015-16 wist hij zeer weinig basisplaatsen te bemachtigen. Zijn contract liep bijna ten einde, maar hij werd in juli 2016 verkocht voor 200 000 euro aan FC Lageland. Daar werd Koné meteen een basisplaats aangewezen.

Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.