Wikia


Crystal package settings
Werk in uitvoering: Aan deze pagina wordt momenteel druk gewerkt of zal druk gewerkt worden
This page is currently under construction
Info
Apotheek Zonnepit

Apotheek Zonnepit langs de Romeinse Heirbaan

Apotheek Zonnepit 3

Het nieuwe logo van Apotheek Zonnepit

Apotheek Zonnepit 2

De bovenste verdiepingen van de zuidkant

Apotheek Zonnepit is de eerste (uit de 17e eeuw) en een van de weinige apotheken van Libertas. Het is gelegen in de Oude Wijk van Wikistad, op de hoek van de Romeinse Heirbaan en de Gallische Straat. Apotheek Zonnepit heeft een heel goede naam onder de Libertanen.

De producten zijn hoofdzakelijk van Belgische makelij. Ook natuurproducten en witte producten worden hier verkocht, in tegenstelling tot placebo's en andere zogezegde medicijnen. Onze apothecaris is Arthur Jefferson.

Apotheek Zonnepit werkt samen met het UZ Wikistad en haar universitaire apotheek.

Geschiedenis Edit

Apotheek Zonnepit dateert uit de 16e eeuw, toen het nog gewoon een woning was van een rijke ambachtsman. Men vermoed dat er in de loop van de 17e eeuw een bankier is komen wonen, tot het gebouw in 1804 een apotheek werd. De familie Van der Pitte, van Belgische (Oost-Vlaamse) origine, woonde boven het pand. De naam was oorspronkelijk Apotheecker Zonnepit. Tot het pand in 1910 zwaar gerestaureerd is, en het Apotheek Zonnepit werd.

Architectuur Edit

Architecturaal gezien is Apotheek Zonnepit een van Wikistad’s

Inscripties en symbolen Edit

Behalve Apotheek Zonnepit staan er nog enkele symbolen, woorden en inscripties. Zo staat er ter hoogte van de eerste verdieping Wikistad, vermoedelijk daar gezet bij de restauratie van 1910.

Tussen de tweede en derde verdieping zit er een stenen plaat, met daarop een mortier, het symbool voor de farmaceutische sector van die tijd. Links en rechts van de plaat vinden we de woorden Nodus en Solaris. Dit is Latijn voor pit van de zon, of kortweg Zonnepit.

Tenslotte kunnen we helemaal bovenaan, juist boven het ovale raam, vijf vierkantje steentjes, in de vorm van een ruit, zien. In het meest linkse en rechtse vakje staan respectievelijk W en S, wat alweer voor Wikistad staat.

Belgische zusterwoning Edit

De stijl van Apotheek Zonnepit is Vlaams, en dat zorgt er natuurlijk voor dat je meerdere gelijkaardige woningen kan tegenkomen in de Nederlanden. Zo is er in de Oost-Vlaamse gemeente Lokeren een gelijkaardig gebouwtje[1]. De stijl en de afmetingen zijn quasi gelijk. Vermoedelijk is het gebouwtje in Lokeren een kopie van het beroemde Libertaanse huis. Het toeval wil nu dat beide woningen omgebouwd zijn tot apotheken. De naam van de Lokerse apotheek is Apotheek Jacobs.

Andere filialen Edit

Sinds kort heeft Apotheek Zonnepit ook filialen in andere gemeentes en wijken van Libertas. In de volgende plaatsen vind je ons ook:

Producten Edit

Pillen

Pijnstillers

 • Perdolan Kinderen, pijnstiller (Janssen-Cilag, België)
 • Perdolan Volwassenen, pijnstiller (Janssen-Cilag, België)
 • Perdolan Compositum, pijnstiler (Janssen-Cilag, België)
 • Orofar Lidocaïne, tegen keelpijn (Novartis, Zwitserland)
 • Rilatine, ADHD-remedie (Novartis, Zwitserland)
 • Neurantin, pijnstiller (Merck-Gabapentine, US)
 • Vitalia, theeboomolie (Vitalia, Würzburg)
 • ...

Eigen producten Edit

Apotheek Zonnepit heeft de geneesmiddelen van Biotech overgenomen toen dat bedrijf sloot[2]. De namen zijn voor het gebruiksgemak hetzelfde gebleven.

Sabenyl Edit

 • Samenstelling: Clorofen. 800 mg – triethanolamin. lauril. sulfas 2,67 g – dinatr. edetas 2 g – isopropanol. 15 ml – lavandulae essentia –aqua purificata q.s.p. 100 ml
 • Indicaties: ontsmetting van de gezonde huid (voorbereiding van het operatieveld, wassen der handen, enz.) - verwijderen van cerumenproppen - desinfectie van schaafwonden - ontsmetting van instrumenten en recipiënten
 • Onverenigbaarheden: Organische stoffen zoals etter. Daar Sabenyl anionische eigenschappen bezit, wordt het geïnactiveerd door kationische verbindingen: quaternaire ammoniumderivaten, chloorhexidine, enz. De werking van Sabenyl wordt niet verminderd door zeep.
 • Toediening: Oraal.
 • Bijwerkingen: Irritatie van de huid en slijmvliezen en allergisch contacteczeem is mogelijk.
 • Overig: Sabenyl is een antisepticum met bactericide en fungicide eigenschappen. Het heeft een sterk penetrerend vermogen en werkt eveneens detergerend en deodoriserend. De Staphylococcus aureus wordt bij 20°C in 15 min. gedood door Sabenyl in een verdunning van 1/100 tot 1/300 naar gelang de stammen.

Lactaderm Edit

 • Samenstelling: Water - TEA alkylsulfaat - ethyllactaat - PEG-8 caprylic/capric glyceriden - hydroxyethylcellulose - isopropylalcohol - geurstof (E 218, E 216)
 • Indicaties: Shampoo met ethyleenlactaat voor het reinigen van huid ter ondersteuning van diverse therapeutische behandelingen voor huidaandoeningen.
 • Onverenigbaarheden: Organische stoffen zoals etter. Daar Sabenyl anionische eigenschappen bezit, wordt het geïnactiveerd door kationische verbindingen: quaternaire ammoniumderivaten, chloorhexidine, enz. De werking van Sabenyl wordt niet verminderd door zeep.
 • Toediening: De huid goed nat maken en daarna de shampoo goed inwrijven en grondig masseren. Gedurende 10 minuten laten inwerken en vervolgens afspoelen. De behandeling met Lactaderm dagelijks of om de 2 tot 7 dagen herhalen.
 • Bijwerkingen: -
 • Overig: De nodige voorzorgsmaatregelen moeten genomen worden, opdat het product niet in het milieu zou terecht komen.

Tolfedine 4% Edit

 • Samenstelling: Tolfenamzuur 0,4 g; (ethoxy-2-ethoxy)-2 ethanol; monoethanolamine; benzylalcohol; natriumhydroxymethaansulfinaat; aqua pro inject. q.s.p. 10 ml
 • Indicaties: Symptomatische behandeling van inflammatoire en/of pijnlijke syndromen van het osteoarticulair systeem, van de spieren en van de onderste urinewegen; preventie van de post-chirurgische pijn.[3]
 • Onverenigbaarheden:
 • Toediening: subcutaan en intramusculair.
 • Bijwerkingen: Zeer hoge dosissen (100 à 500 mg/kg) kunnen een invloed hebben op het gedrag, verminderen de spontane activiteit en lijden mogelijks tot sedatie en/of depressie. Mogelijke ulceratie van de maag-darm tractus; Complicaties komen echter zelden voor en verdwijnen spontaan na het stopzetten van de behandeling.
 • Overig: Niet toedienen aan personen onder narcose; Niet toedienen samen met andere niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen, ook niet met anticoagulantia, noch met bepaalde diuretica. Het is aan te raden de behandeling met Tolfedine onder toezicht te laten verlopen; De nodige maatregelen dienen genomen te worden opdat het product niet in het milieu zou terechtkomen.

Referenties Edit

 1. Apotheek Jacobs is een Lokers monument. Het bestond oorspronkelijk uit twee afzonderlijke woningen, beiden uit het midden van de zeventiende eeuw. Ze werden gebouwd in opdracht van de Lokerse griffier Georges Godaert. In 1910 werden ze ingrijpend gerestaureerd en aan elkaar aangepast door Henri Vanden Broucke. De laatste grondige renovatie vond plaats in 1999. Het pand is al sinds 1891 -onafgebroken- een apotheek.
 2. Het werd omgevormd naar een onderdeel van het Centrum voor Innovatie en Wetenschappelijke Ontwikkeling.
 3. Dit geneesmiddel kan ook toegediend worden aan huisdieren. Zie hier voor een gelijkaardig product.

Externe links Edit

Zie ook Edit