Wikia


Crystal package settings
Werk in uitvoering: Aan deze pagina wordt momenteel druk gewerkt of zal druk gewerkt worden
This page is currently under construction
Info

Provincia Libertae was de naam van het bezette Libertas onder de Romeinen, dat tussen de 2e- en 3e eeuw v.C. onderdeel was van de Romeinse Republiek.

Enkele gemeenten zoals Wikistad, Apud Maro en Civitas Libertas hebben een belangrijke geschiedenis over de Romeinen kunnen achterlaten.

GeschiedenisEdit

In 147 v.C. kwam een Romeinse gallei onder leiding van Marcus Valerius aan nabij[1] het huidige Apud Maro waar een kleine nederzetting, Marum, werd gesticht onder bevel van de consul Gnaius Cornelius Lentulus, die het dorpje bezocht één jaar later. Een half legioen trok het dicht beboste Libertas in en tal van kleine nederzettingen werden opgericht. In de huidige hoofdstad Wikistad werd Vici gesticht; vanwaar ook de naam Wikistad komt, en het legerkamp werd opgesteld in de Oude Wijk. De vruchtbare gronden in het noorden van het land werden allemaal voor landbouw gebruikt en de gewassen werden getransporteerd naar Rome.

Meer dan enkele dorpjes met een paar soldaten kwam er niet van. De plaatselijke bevolking konden regelmatig Romeinen overvallen en burgers van Rome woonden er niet in de Provincia Libertae waar in 100 v.C. nauwelijks 1,000 Romeinen gevestigd waren. De Romeinen bouwden een grote wal van Marum tot Vici om de inheemse bewoners of afstand te houden.

In 94 v.C. trok Marcus Valerius de Jongere naar het huidige Civitas Libertas waar men zich veiliger voelde. Alles in Vici werd achtergelaten en een nieuwe bloeiperiode begon. De Templum Deorum is nog steeds bewaard gebleven en

Provincia Libertae

Bloei Edit

Niet veel later verspreid het nieuws zich in het westelijke gedeelte van het Romeinse Rijk en vooral Iberiërs komen de eilandengroep bewonen. In 152 voor Christus richtten ze de nederzetting Civitas op. Maar Libertae wordt vooral bekend bij de rijkelui vanwege de lage belastingen en binnen een korte periode verschijnen daar de eerste villa's rondom Vici.

In 54 na Christus werd een badoord gesticht, genaamd Marum (nabij Apud Maro). Ook wordt in dat jaar de handelsroute Via Marinus aangelegd.

Vrijheid Edit

De bloei is volgens Octavius Geleinsius Historicus, de Romein die een boek schreef over zijn leven in Vici en verschillende historische gebeurtenissen beschreef, makkelijk te verklaren. Er waren weinig regels.

In Libertae waren er opvallend minder regels dan in de rest van het Romeinse Rijk; ze voerden een eigen politiek. De bevelen van de republiek werden vaak genegeerd en omdat Libertae zo afgelegen lag kon de republiek niet altijd even snel ingrijpen.

Verval Edit

Al voor de val van het Romeinse Rijk geraakte de provincie in verval. Het systeem was gedoemd om te mislukken en veel rijkelui ontvluchtten het gebied. De rest werd boer en er kwam armoede.

Referenties Edit

  1. Het dorpje Marum lag op enkele kilometers van Apud Maro.
Community content is available under CC-BY-SA unless otherwise noted.